Hva er en ukekalender og hvorfor bør jeg bruke det?

Har du også irritert deg grønn over den manglende logikken i kalenderen? Har jeg tid 15. april? Jeg vet ikke – er det en mandag? Har vi god tid mellom 19. februar og 7. mars? En uke? To? Lei av å telle på knoklene hvor mange dager det er igjen i denne måneden? Det er jeg også. I den forbindelse foreslår jeg en endring i hvordan vi alle leser den gregorianske kalenderen, ved å ta utgangspunkt i det vi kjenner aller best: uka.

Hva er utgangspunktet for denne kalenderen?

I Norge følger vi den gregorianske kalenderen. Det finnes en internasjonal standard for datonotering og tid som heter ISO 8601. Norge har akseptert standarden og innlemmet den i Norsk Standard som NS-ISO 8601:2019. I standarde er det lagt opp til at man kan omtale datoer i såkalt “ukedato”, det vil si at man uttrykker årstallet, ukenummeret og ukedag i et tallformat. Det er med andre ord en allerede velbrukt og etablert standard, bare at vi normalt ikke bruker delen med ukedato.

Hvordan skriver jeg datoer med denne kalenderen?

Eksempel: Tirsdag i uke 12 i 2022 blir: 2022-W12-02.

Hvis du skriver datoer til noen som kanskje ikke kjenner til og anerkjenner fordelene med å bruke ukedato, kan du enkelt legge til en parentes og oppgi på et annet format.

Eksempel: “Jeg skal på slottsball 2022-W50-06 (10. desember 2022)”.

Hva er fordelene med å bruke uker i stedet for måneder og datoer?

Hvorfor er det noen som ikke liker denne ideen?

Hvis du tar i bruk denne kalenderen, vil mange helt sikkert svare med at de synes det er voldsomt å lære seg å forstå en ny type kalender enn den de allerede kjenner.

Andre synes kanskje det er vanskelig å vite hvor i året man er med en slik kalender, og mener månedene fører med seg en forventning om mer enn bare et mål på progresjon gjennom året.

Noen vil kanskje hevde at kalenderprogramvaren eller den papirbaserte kalenderen ikke støtter denne måten å forholde seg til året på.

Det kan hende folk synes du er rar og ler av deg, men husk at det er de som blir ledd av som ofte ender opp som genier! Her er din sjanse til å lede vår verden inn i en mye mer logisk måte å forstå datoer på – alt starter med et forhold til ukenummer!

Hva med tid og klokkeslett?

Nytt av året 2023: Ukedager kan nå gå over midnatt.

I de aller fleste praktiske situasjoner vil man si at en ukedag egentlig slutter seint på natta, omtrent klokken 5.

Dette er bare to av mange eksempler på at man i realiteten oppfatter ukedagene til å faktisk slutte seinere.