Sikkerhetskopiering

Hvis du har Apple-enheter, finner du her noen tips til hvordan du kan sikkerhetskopiere innholdet på enhetene dine.

Begreper


Hvorfor sikkerhetskopiere?

Alt du lagrer på digitale enheter bør ha en sikkerhetskopi. Det er mye som kan gå galt, og hvis det gjør det, er det fint å kunne finne frem til en kopi av innholdet ditt, slik at du ikke mister det for godt.

Her er noen eksempler på hva som kan skje:

Det er ingen tvil om at du må ha en, eller flere, sikkerhetskopier av innholdet ditt.

Grunntanke: alt kan alltid gå tapt

Bak bak all min tankegang rundt sikkerhetskopier er “alt kan alltid gå tapt”. Det betyr at man ikke skal stole på én teknologi eller plattform. Det handler ikke om at jeg har mistillit til selskaper, plattformer, operativsystemer eller personer, men at menneskelige feil kan skje, selskaper kan gå konkurs og så videre.


1. Start med iCloud

iCloud er et samlebegrep for noen skytjenester fra Apple. Hovedformålet er at man kan synkronisere enkelte ting, som bilder, meldinger, kontakter med mer. Å synkronisere betyr at alle endringer man gjør, oppdateres med en gang mot skyen. Alle enheter som er tilknyttet samme iCloud-konto får endringen gjennomført med det samme.

Forvirrende nok inneholder iCloud noe som heter iCloud-sikkerhetskopi (for iPhone og iPad). Dette inneholder appdata, Apple Watch-sikkerhetskopi, enhetsinnstillinger, Hjem-skjerm og apporganisering, ringetoner og Visual Voicemail-passordet. iCloud-sikkerhetskopi blir IKKE synkronisert, men det tas kopier automatisk hver natt så lenge enheten er koblet til strøm og Wi-Fi1.

Beste praksis: bruk iCloud til å synkronisere alt du kan, og ha på iCloud-sikkerhetskopi for “resten”. Slik skrur du det på:

iPhone og iPad:

  1. Innstillinger > Navnet ditt øverst > iCloud.
  2. Sørg for at alt som kan skrus på (til grønt), er grønt.

Mac:

  1. Apple-logoen > Systemvalg > iCloud.
  2. Sørg for at alt som kan være på, er på (krysset av).

Får du beskjed om at du ikke har nok plass på iCloud? Man kan kjøpe mer lagringsplass. Det er en billig forsikring, og dessuten utrolig praktisk. Les mer om priser på Lagringsabonnementer og priser for iCloud (apple.no) .

2. iPhone og iPad: Koble til datamaskin

Den beste måten å få en grei kopi av innholdet fra en iPhone eller iPad er å bruke en datamaskin.

Siden iPhone ble lansert, har man alltid brukt programmet iTunes både for Windows og Mac. Hvis du kjører den nyeste utgaven av macOS som heter Catalina, finnes ikke iTunes lengre, alt skjer i Finder.

Beste praksis: Koble til datamaskinen og ta en sikkerhetskopi jevnlig, minst en gang i uken. Denne artikkelen fra beskriver veldig greit hvordan man gjør det: Slik sikkerhetskopierer du iPhone, iPad og iPad touch (apple.no) .

3. Sikkerhetskopier innholdet på datamaskinen

Nå som du har en kopi av alt innholdet fra dine mobile enheter på datamaskinen, kan du bare ta en sikkerhetskopi av selve datamaskinen.

Poenget nå er at du tar en sikkerhetskopi til noe som ikke ligger på datamaskinen din. Det aller enkleste du kan gjøre er å kjøpe en ekstern harddisk (dette får du overalt på Elkjøp, Power, Clas Ohlson osv.) Du kan også kjøpe mer avanserte sikkerhetskopisystemer.

For Mac anbefaler jeg å bruke den innebygde funksjonen Time Machine. Hvis du bruker Time Machine, skjer dette automatisk så lenge disken er kobet til. Det er ingen fare å ha den koblet i hele tiden mens du bruker maskinen.

Jeg har ikke så mye erfaring med Windows, men det ser ut som at det er en innebygget funksjon på Windows 8 og oppover. Les artikkelen Sikkerhetskopiere og gjenoprette PC-en din på Microsoft Kundestøtte (microsoft.no) .

Beste praksis: Ta en sikkerhetskopi av datamaskinen jevnlig, minst hver uke. Slik setter du opp Time Machine på Mac:

  1. Koble til den eksterne harddisken. Det kan hende den må formateres først, i så fall les Slik sletter du en disk på Mac (apple.no) .

  2. Slå på Time Machine ved å gå til Apple-logoen > Systemvalg > Time Machine > Velg sikkerhetskopidisk. Velg den du har koblet til.

  3. La maskinen stå koblet til strøm helt til første sikkerhetskopi er ferdig. Første gang tar alltid ganske lang tid, de resterende gangene tar det ikke noe særlig tid.

  4. Når du nå har kopiert over innholdet på en harddisk, kan du vurdere å gjøre det for flere harddisker. Tenk deg at huset ditt brenner ned: da mister du kanskje både iPhone, Mac og harddisken. Hvis du har to harddisker, kan du plassere den andre hos noen du stoler på (venn/familie), på arbeidsplassen din, på hytta, i bilen og så videre.


Alternativer til beste praksis

Uten iCloud

Hvis du av ulike grunner ikke vil bruke iCloud, kan du hoppe over det og bare koble til en datamaskin. Ulempen da er at du er helt avhengig av nylig sikkerhetskopi. Jeg ville minst kopiert over innholdet to ganger i uka, helst oftere.

Uten datamaskin

Hvis du ikke har en datamaskin, kan du kopiere deler av innholdet ditt til diverse internettjenester. Bilder er lett, bare last ned og bruk Google Photos, Dropbox, OneDrive, Min Sky (hvis du er Telenor-kunde) eller en annen tjeneste.

Uten ekstern harddisk

Jeg vil bare understreke at det ikke er mulig å ta en sikkerhetskopi til en harddisk på datamaskinen. Hele poenget er at den innebygde harddisken kan bli ødelagt. En enkel, ekstern harddisk er ikke dyrt og er en billig forsikring. Alternativet er å bruke skytjenester som Backblaze eller JottaCloud.


Personlig hjelp

Siden jeg brenner for at folk bør ha en sikkerhetskopi, og jeg normalt ikke har noe imot å hjelpe folk som trenger det uten å forvente noe tilbake, kan jeg kanskje hjelpe deg med å sette opp en fungerende sikkerhetskopi. Det er helt gratis, men ikke ha noen forventninger til hva jeg kan gjøre og når jeg kan gjøre det.

Hvis du allerede har mistet data? Slutt å bruke det som inneholdt dataen du mistet. Det er sannsynlig at dataen har gått tapt for alltid, men jeg er alltid åpen for å prøve.

Ellers er det mye profesjonell hjelp å få. Apple og Microsoft har sannsynligvis gode løsninger for å komme i kontakt med kundestøtte. Mange elektronikkbutikker kan sikkert også hjelpe, men noen kan kanskje ta betalt for det.


  1. https://support.apple.com/no-no/HT207428 ↩︎