Lær mer om svindlerlokking

Svindlerlokking (engelsk: scambaiting) er aktivitet hvor en lar seg utsettes for forsøk på svindel, bare for å manipulere svindlerne. Svindelforsøkene kan for eksempel være å svare på e-poster som lover å gi bort penger mot at en betaler et lite gebyr på forhånd, samtaler med falske kundeservicesentre hvor svindlere får fjerntilgang på datamaskinen, eller å kommunisere med svindlere på finn.no som vil kjøpe noe og angivelig betale på forhånd.

Formålet kan enten være av humoristiske årsaker, for å sløse bort tid og ressurser til svindlere, men også for å kunne forhindre fremtidige svindelforsøk mot andre eller rapportere forsøk til myndigheter/banker/andre som er misbrukt. Noen av de som driver med dette lager YouTube-videoer om temaet. Her er en liten oversikt over de jeg følger med på:

Et verktøy som kan brukes av scambaitere er Grabify. Her kan du lage en lenke som samler inn IP-adresse, dato og tid, brukerens dato og tid samt tidssone, hvilken nettleser og operativsystem brukeren bruker og annen informasjon fra den som klikker. Brukeren blir så sendt videre til en annen adresse som du kan bestemme selv. På mitt nettsted finnes det et par “feller” som alle leder til pdog.no/rickroll. Resultatene fra dette kan jeg dermed se på denne sporingssiden: https://grabify.link/track/NR2PYV .

Har du tips til flere?

Hvis du har hatt glede av innholdet i denne artikkelen, eller hvis du har noen tilbakemeldinger, forslag eller feilmeldinger, setter jeg stor pris på å komme i kontakt med deg!

Kontakt meg om denne siden Les mer om tilbakemeldinger om pdog.no