Bruk kamera og skjermbilder for å fange det som har din oppmerksomhet

Dette er en del av en artikkelserie om David Allens produktivitetsmetodikk

Få ting gjort! er navnet både på en bok og en metode som beskriver beste praksis for å øke produktivteten, senke stressnivået og rett og slett få flere ting gjort. Det er en klar fordel å ha lest boken og være kjent med metoden før du leser denne artikkelen, men den kan også ha en viss effekt utenom også. Kjøp boken på nettbutikken til Vital Learning Norge.

Visste du at du har et fantastisk verktøy for å samle det som har din oppmerksomhet med deg til en hver tid, og at det er mye raskere og lettere å bruke det enn noe form for notisblokk? Kameraet på mobiltelefonen din, og hurtigtast for skjermbilder, vil være den absolutt raskeste, og rikeste måten å samle noe på. Denne artikkelen tar for seg en av måtene jeg samler (steg 1) det som har min oppmerksomhet etter Få ting gjort!-metoden til David Allen.

Den egentlige grunnen til at jeg bruker kamera og skjermbilder

Først og fremst: du er lat, er du ikke? Selv de få sekundene det kan ta å skrive ned noe, på en papirlapp, på notisblokka på telefonen din, eller på en tavle, kan være avgjørende for hvor gøy det er å samle. Og er det ikke gøy å bruke produktivitetsystemet ditt, så er det sannsynligvis noe du utsetter.

Å ta et bilde på telefonen min er derimot såpass enkelt, og raskt, at det knapt krever energi. Opp av lomma, trykk på kamera-knappen, og skyt motivet. To klikk, så er du der. Så kan du legge ned telefonen igjen. Smart, ikke sant? Det samme er det med skjermbilder. Jeg ser noe interessant mens jeg skroller. Ett grep, to knapper. Telefonen din lager en morsom og gammeldags lyd, og så er du tilbake til der du var. Latskapen lenge leve! Eller …?

Fordi det kommer med noen ekstra fordeler

Metadata! Har du hørt ordet før? I denne sammenhengen fanger du så mye informasjon som kan være en verdifull kontekst for å seinere tydeliggjøre og organisere det du har samlet. La oss gå gjennom den informasjonen som følger et bilde.

Men ikke glem David Allens innboksreglel

I boken foreslås følgende regel: “Ha så mange innbokser som du trenger, men så få du kan komme unna med”. Å bruke kamera og skjermbilder kan redusere antall innbokser du kanskje tenkte at du trengte.

Mitt eksempel i denne sammenheng er diverse apper og innloggede meldingstjenester. Noe så enkelt som meldinger fra venner og familie, behandler jeg ikke som en egen innboks, men jeg tar et bilde av det.

Tømme innboksen

Hva blir så innboksen din? Jo, det blir bildebiblioteket. Men det er jo fylt av verdifulle bilder du vil beholde, og ikke tømme? Her er det nok mange veier til Roma . Jeg bruker iCloud-bildebibliotek og Bilder-appen på Mac-datamaskinen min for å håndtere dette. Det finnes helt sikkert andre måter å gjøre det på, her må du være kreativ.

Prinsippet mitt er følgende: alle bilder og videoer i mitt bildebibliotek skal være i et album. Album er nok mest kjent for å samle bilder av samme hendelse eller reise, men kan utvides til å også samle enkeltbilder.

Mine album er følgende:

Logoen til Helt og Holdent
Liste over albumene jeg har i mitt bibliotek.

Jeg har også laget et “smart album” i Bilder-appen. Vilkåret for albumet er enkelt: “Album er ikke hvilket som helst”. Da finner jeg alle bildene som ikke ligger i et album fra før.

Logoen til Helt og Holdent
Slik er mitt smarte album satt opp.

Når jeg tømmer innboksen vil jeg gjøre et av følgende med hvert bilde:

For de bildene jeg beholder i album, bruker jeg å raskt sortere/slette bildene jeg ikke vil ha. Men er det for mange bilder, legger jeg alt i et album, og legger heller inn “kurer bildene fra x” i mine gjøremål. Jeg vil også av og til bare vandre inn i Bilder-appen med det formål å kurere album, rydde opp og gjøre andre vedlikeholdsoppgaver med bildebiblioteket mitt.

Det finnes sannsynligvis andre måter å håndtere samme problem i Bilder-appen for Mac, for eksempel ved å bruke stjernemarkeringer eller liknende.