Årlig revisjon

Det er ikke bare regnskap og bedriftspraksis som skal revideres. Man kan rett og slett kjøre en revisjon på sitt eget liv knyttet til alt det praktiske omkring sitt eget liv. Nedenfor finner du en liste jeg kaller for “årlig revisjon”, rett og slett en samling av tilfeldige ting man kan sjekke, rydde opp i og holde seg oppdatert på, på årsbasis. Det er skrevet med utgangspunkt i det å bo i Norge, selv om noen av tipsene ikke handler om det. Jeg mener også at det beste utgangspunktet for å ta en slik revisjon er i romjula, men det er selvfølgelig heller ingen forutsetning.

Offentlige myndigheter og ærend

Selv om vi samhandler med offentlige myndigheters tjenester ofte, kan det allikevel være greit å ta på noen kritiske briller for å sjekke at alt er som det skal. Er noe galt, er det lettere å fikse opp i det nå, enn å vente til det skjærer seg.

ID-portens innloggingsmekanismer

Hvis du skal logge på en offentlig nettside i Norge, blir du som regel alltid sendt til ID-porten . Her får du valget mellom fire innloggingsmetoder: MinID, BankID (med kodebrikke eller app), Buypass ID (med smartkort eller mobil) og Commfides.

BankID på mobil er på vei ut, men bruker du fremdeles dette kan det være lurt å sjekke at du har gått over til BankID på kodebrikke eller BankID på app.

Du kan ha flere metoder aktivert for deg samtidig, og noen tjenester krever et høyere sikkerhetsnivå, som gjør at noen av disse blir utilgjengelige.

Det er uansett fint å ha et bevisst forhold til dine innloggingsmetoder, og du burde derfor sjekke at du har tilgang og at innstillingene dine er korrekt.


Kontakt- og reservasjonsregisteret: sjekk og oppdater opplyninger

Nå som du har funnet ut at innloggingen til ID-porten er i orden, kan du logge inn i det spennende “Kontakt- og reservasjonsregisteret”, som bare er statens måte å finne ut hvordan de når deg på.

Her kan du legge inn mobiltelefonnummer, e-postadresse, endre eller fjerne din digitale postkasse, reservere deg mot kommunikasjon på nett og endre målform på kommunikasjon med staten.

Logg inn via Digitaliseringsdirektoratets nettsider .


HelseNorge: sjekk opplysninger og oppdater

Hvis du ikke har vært innom denne siden på lenge, kan du glede deg over en rekke funksjoner knyttet til deg som pasient i helsevesenet. Her finner man henvisninger, legemidler, prøvesvar, helsekontakter, pasientjournal, koronasertifikat, vasiner, pasientreiser, frikort og egenandeler, Europeisk helsetrygdekort, fastlegeinformasjon og -bytte, sykdom og kritisk info, dokumenter, donorkort, kjenejournal, helseregistre, forskning og screening og Helfo-refusjon, for å nevne noe. Å sette av tid for å gå gjennom denne siden, se at alt er registrert korrekt, og legge inn informasjon for eksempel om donortilstand og kjernejournal, kan hjelpe deg seinere.

Logg inn på helsenorge.no .


Alle har et eller annet å gjøre med NAV, så da kan det være fint å logge inn for å sjekke for eksempel sykemeldinger, utbetainger eller pensjon. Mottar du ytelser fra NAV er du kanskje godt kjent her inne, men ta gjerne en ekstra titt for å se at informasjon er korrekt.

Logg inn på nav.no .


Skatteetaten: sjekk opplysninger og oppdater

Nylig har Skatteetaten lansert “Min side”, hvor man kan sjekke kontaktinformasjon, opplysninger i Folkeregisteret, oversikt over skatt, skattekort, skattemeldinger og skatteppgjør, kontonummer, hvilke arbeidsgivere som henter skattekortet ditt og opplysninger de har sendt inn om deg. Du kan også om noen har tilgang til dine skatteopplysninger, ev. delegere eller fjerne delegering.

Man får også sitt skattekort i desember, så dette er en god anledning til å se over det og gjøre endringer i henhold til planlagt økonomi i det neste året.

Logg inn på skatteetaten.no .


Reservasjon mot uadressert reklame i postkassa

Får du reklame i postkassa du ikke vil ha? Da kan du merke den med “Nei takk til uadressert reklame”. Tilsvarende må den merkes hvis du ikke vil ha gratisaviser. Har du postboks på postkontor eller Post i butikk, må du si ifra der. Der kan du også hente klistremerker til dette formålet.

Det finnes ikke noe sted man kan registrere sin reservasjon, og hvem som helst som har fysisk tilgang til postkassen din, kan trosse ditt ønske. Husk at Posten ikke er de eneste som distribuerer post og reklame i postkasser.

En av de enkleste måtene å merke en postkasse på, er å bestille det på Postens nettbutikk (skiltbutikken.posten.no) , hvor man får et stort poastkasseskilt med 8 tekstlinjer til under 200 kroner inkludert frakt.


Brønnøysundregistrene: Reservasjon mot telefonsalg og adressert reklame

Alle som sender ut reklame rettet mot privatpersoner som kunder, plikter å oppdatere lisene sine mot Reservasjonsregisteret minst hver måned. Logger man inn kan man legge til sin reservasjon i hver kategori, samt registrere telefonnumre og tilleggsadresser.

Logg inn via Brønnøysundregistrene


Brønnøysundregistrene: Oppdater opplysninger for ditt foretak

Mange av oss har et foretak, som regel enkeltpersonforetak, registrert i Brønnøysundsregisterne. Hvis du ikke har et så aktivt forhold til oppføringen i seg selv, kan det være lurt å sjekke om opplysningene i den stemmer, som adresser, navn, formål, kontaktpersoner og så videre. Hvis du ikke bruker foretaket, kan det kanskje være like greit å avslutte det?

Registrer opplysningene på Samordnet registermelding .


Pass og nasjonalt ID-kort: utløpsdato

Bruk anledningen til å sjekke at du har tilgang på og har sjekket utløpsdato på pass og nasjonalt ID-kort. Bestill nye timer om nødvendig.

Bestill på politiet.no


Statens vegvesen: kjøretøy og førerkort

Vegvesenet har fått en del digitale tjenester. Her kan du se en oversikt over dine kjøretøy og førerkort. Bruk anledningen til å sjekke at alt er riktig her, inkludert neste EU-kontroll.

Logg inn på Statens vegvesen sine nettsider .


Din digitale postkasse: opprydding

Det finnes to digitale postkasseleverandører i Norge: Digipost og eBoks (de aller fleste har nok førstnevnte). Ta gjerne en titt i postkassa. Bruker du det som en ekte postkasse, eller lar du alt ligge igjen? Kanskje det er lurt å dra ut viktige dokumenter og arkivere de annensteds, eller bare i mapper inne på postboksen.


Din kommune: Tømmekalender for det nye året

Hvis du har tømming av søppel hjemme hos deg, kan det være lurt å sjekke om det finnes en ny kalender for året, eller bare holde deg oppdatert på når søppel tømmes hjemme hos deg.

Sjekk nettsidene til kommunen din.


Ditt transportselskap: Sjekk nye rutetider

Rutetider oppdateres ofte i forbindelse med helligdager. Overgangen til juleruter brukes ofte som en anledning å ha “gyldighet til”-dato på ordinære ruter.

Sjekk nettsidene for ditt transportselskap.


Din kommunes bibliotek: Lånte titler, purringsaldo og digitale kilder

Det kan være lett å glemme en biblioteksbok. Sjekk om du, eller kanskje barna, har noen utestående lån og ev. purringer som må betales til biblioteket. Ta også en titt innom Min side på bibliotekets nettsider, og se om det har kommet noen spennende tjenester som kan brukes digitalt. Deichman i Oslo tilbyr for eksempel ferske aviser og ordbøker som digitale kilder.

Privat økonomi og forsikring

Forbrukerøkonomene vil sikkert at du skal sjekke gebyrer, lånerente og vilkår på diverse banktjenester du har, og det lar vi være opp til dem å forklare deg gjennom media. Her går vi løs på det mer grunnleggende: har du det du trenger, har du et bevisst forhold til hva du har, og bør du gjøre noen endringer?

Gjennomgang av kontoer i banker

Din forrige skattemelding burde være et godt utgangspunkt for å finne alle banker hvor du har bankkontoer. Logg inn på hver av dem og ta en vurdering på om bankkontostrukturen er fornuftig. Burde du stenge noen, eller åpne noen? Endre navn? Endre disponenter? Sjekk også dine bankkort, og om det er behov for å gjøre endringer her.


Gjennomgang av bankkort

Ta både en titt på betalingskortene du har i nettbanken og i lommaboka. Har du riktig mengde kort? Går de ut på dato snart? Har du lagret de i din passordhåndterer eller nettleser – om ønskelig? Har du kopi av kortene til de som kanskje trenger det, eller burde du frata noen kopier? Har du kort i nettbanken som du ikke har fysisk tilgang på lengre?


Sjekk andre kontoer

Det kan hende du har penger andre steder enn tradisjonelle bankkontoer, for eksempel aksjekontoer, PayPal, Norsk Tipping, Norsk Rikstoto og andre spillselskaper, eller lastet på diverse apper/tjenester. Prøv å finn ut hvor du har penger, og ta stilling til om du bør gjøre noe med det, eller om det er bra slik det er.


Gjennomgang av gavekort

Det er lett å glemme gavekort, og kanskje fordi du har fått gavekort til jul, er det en perfekt anledning til å sjekke gyldigheten og saldoen på gavekort du eventuelt har fått tilsendt.

Alt annet

Denne artikkelen blir aldri ferdig, så for å få den ut og få flere ideer fra lesere legger jeg resterende tips i “Annet”-kategorien, og kommer opp med en bedre kategorisering seinere.

Sjekk etter datalekkasjer på Have I Been Pwned?

Denne nettsiden lar deg skrive inn en e-postadresse eller telefonnummer - eller et passord, for å finne ut om det har vært med i en registrert lekkasje. En god og trygg påminnelse for alle at vi burde bruke unike passord på alle tjenester. Hvis du eier et domene, kan du til og med sette opp varsling på det domenet.

Sjekk selv på haveibeenpwned.com .


Facebook-revisjon

Det kan være lurt å ta en titt på Facebook-profilen din, samt innstillinger. Under er tre viktige områder jeg mener man i alle fall bør gå igjen.

Venner: Kjenner du (fortsatt) alle du er venn med på Facebook? Tenk litt over hva du bruker Facebook til, og om alle som på vennelista di burde få med seg innholdet. Noen ganger godtar vi folk vi egentlig ikke kjenner, er dette folk som burde ha tilgang til din personlige informasjon?

Minnekonto: Hva skjer med Facebook-kontoen når du dør? Husk å bestemme om du vil sette opp en minnekonto, hvem som skal administrere den og legge opp årlig påminnesle.

Personvernsinnstillinger: Bruk litt tid på å gå gjennom og sjekke innstillingene som blant annet forteller hvem som kan se dine innlegg, mulighet til å begrense dine tidligere innlegg, se hvem som kan finne og kontakte deg og hvordan Messenger skal håndtere meldinger fra personer du ikke er venn med på Facebook.

Innstillingene finner du på Facebook-profilen din .


Søk på deg selv på internett

Ved å søke på deg selv på diverse søkemotorer, kan du finne ut om det er noen ting ute om deg på nett som du ikke var klar over eller som du ønsker å kontrollere. Typisk vil du finne oppslag i telefonkatalogen og bedriftsregistre, profiler på sosiale medier, profiler på diverse tjenester, artikler du har skrevet, medieoppslag, forumposter. Her kan det også være lurt å bla i sidene på søkeresultatene.

Forslag til søkemotorer:


Mobiloperatørens mine sider

Operatøren din (altså det selskapet du betaler mobilregningen din til) har alltid en “mine sider” man kan logge på. Det er ekstra viktig å sjekke at alle innstillinger, all kontaktinformasjon og ikke minst at listen over enheter/SIM-kort aktivert på abonnementet ditt stemmer overens med virkeligheten.

Årsaken er nemlig at mobilnummeret ditt er en av de viktigste brikkene av din digitale identitet. Bare tenk på hvor mange ganger du har måtte skrive inn nummeret ditt og fått en kode på SMS for å verifisere en konto. Hvis noe går galt her, for eksempel at kontaktinformasjonen din er utdatert og du ikke får regninger, eller at noen har aktivert ekstra SIM-kort på dine vegne, kan by på store problemer. Vil du lese mer om dette teamet, søk på “mobilkapring” på nett.


Rydd opp på Finn.no-profilen

Det kan være en god besparelse å passe på å kjøpe ting brukt. Hvis det er noe du vet du ønsker deg, kan det være lurt å søke på noe og deretter lagre søket. Da kan du få varsler på det på app eller e-post, eller bare ha det på finn.no når du er der inne.

Jeg bruker også å rydde opp i gamle lagrede søk, samt rydde i Favoritter-listene. Da fjerner jeg ting jeg ikke lengre ser etter.

Dette fikser du på Finn.no sine nettsider .


Logg inn på NRK-bruker for å bekrefte norsk adresse

Hvis du har en bekreftet norsk adresse og kan logge inn med en digital ID, har du anledning til å se på innhold fra NRK TV på reise i EU/EØS. Det kan være lurt å sjekke at denne er korrekt stilt inn.

Gå til NRK-brukeren din .


Rydd opp i nøkler

Under revisjon kan det være en god anledning til å passe på at du har de nøklene du trenger, flytte over på diverse nøkkelknipper eller nøkkelskap, og tenke gjennom om du har tilstrekkelig med kopier av nøklene dine. Hva skjer om du mister nøklene, har du en måte å komme deg inn på? Kanskje du burde legge igjen en kopi på arbeidsplassen, hos en venn eller i en nøkkelboks.


Lojalitetsprogrammer

Sjekk lojalitetsprogrammene du er med i, for eksempel for å finne ut om det er noe å hente i form av bonuser eller poeng, få tilsendt nye kort eller laste inn kort/strekkoder på mobilen, oppdatere kontaktinformasjon, og så videre.