Beste praksis for publisering av QR-koder

Beste praksis for publisering av QR-koder

QR-koder har blitt populært å putte på diverse plakater, menyer, apparater o.l., men fører også med seg en del utfordringer knytta til personvern og tilgjengelighet. Hva bør du gjøre hvis du vil publisere og trykke opp en QR-kode?

Jeg mener det er to gode grunner til å alltid tilby et alternativ til QR-koden, i form av en nettadresse publisert i umiddelbar nærhet til koden. Det er tre grunner til det:

Manglende støtte på telefonen

Selv om veldig mange mobiltelefoner i dag har støtte for QR-kodelesing direkte gjennom «kamera»-appen, gjelder det fremdeles ikke alle.

Tredjepartsapper er ofte dårlige eller svindel

Noen brukere velger å laste ned en egen app fra telefonens appbutikk. Dette medfører nye problemer. Noen av disse appene er heftig reklamefinansiert, som brukeren forvirrer med reklame som kommer fra nettstedet du peker til med QR-koden.

Andre apper kan også være ondsinnet, og forsøke å stjele for eksempel kortinformasjon, skulle det være en pengetransasksjon man kan gjennomføre på nettstedet.

Noen apper kan også be om betaling for bruk, gjerne med et abonnement. Noen slike apper trekker svært høye summer i hver uke.

Fokus på nettvett

En del av å lære folk det å bli flinkere på nettvett, er å forstå internett-adresser. Å sende folk til «ut i det ukjente» med en QR-kode kan derfor, for noen, være skummelt eller uønsket.

Derfor er beste praksis …

Hvis du publiserer en QR-kode, sett også en kort og gjenkjennelig internett-adresse direkte i tilknytning til koden, slik at du gir en alternativ vei inn. Det må ikke være helt direkte til den aktuelle siden, men til en rotside hvor brukeren klarer å finne frem selv.