Orddelingsmafiaen

Av irritasjon på særskrivings- og orddelingsfeil i samfunnet, startet jeg og en kompis nettsiden Orddelingsmafiaen ­– som holdt det gående fra 2007 til 2012.

Historie

Nettsiden var utformet som en blogg, og ble ofte oppdatert med eksempler på diverse særskrivings- og orddelingsfeil, både fotografier og skjermbilder. I starten fant vi bildene selv, men siden ble etterhvert så populær at vi fikk inn andre bidrag. Nettsiden oppdateres ikke lengre, men arkivet finnes fortsatt på wordpress.com: orddeling.wordpress.com .

Prosjektet er også fanget opp av Wayback Machine.

En liten stund etter at vi la ned bloggen, brukte vi Facebook-siden til å dele innlegg, men den ble også lagt ned etterhvert. Allikevel er det flere som deler feil eller tagger oss i innlegg den dag i dag.

Hva er orddeling?

Det vi mente med orddeling var egentlig både orddeling ved linjeskift og særskriving. På norsk må man skrive ord sammensatt, eventuelt bruke bindestrek.

Særskriving er å bruke mellomrom mellom to ord som på norsk skal skrives sammen. Eksempel: Kaffe trakter –> kaffetrakter. Vanlige retteprogram for datamaskin vil av og til ha problemer med å skrive sammen kompliserte ord som ikke står i ordboka, men som allikevel skal skrives sammen.

Orddeling ved linjeskift er å dele ordet opp når du ikke har mer plass på den linjen. Dette er selvsagt tillatt, men det krever at man bruker bindestrek. Dette skjer ofte når en utformer plakater, omslag og skilt hvor en trenger stor tekst. Eksempel:
NYTTÅRS
SALG PÅ
KAFFE
TRAKTERE

Dette gir en del morsomme konsekvenser, og eksempler på dette finner du overalt på nettsiden og Facebook-siden. Men feil deling av ord på norsk kan forandre budskapet.


Omtale

Gjennom tiden ble vi omtalt litt her og der i blogger, samt i følgende medier:

Reportasjen over er gjengitt etter tillatelse fra NRK og er utgitt under Copyright-lisensen. Les mer om lisenser på pdog.no.

Fem på gata

I april 2009 produserte vi en amatørmessig reportasje fra Tromsø sentrum: Fem på gata om orddeling.

Egil Hegerberg (bedre kjent som «Bare Egil Band») var så snill at han lot oss bruke låta «Ved Rørende Norske Rett Skrivings Regler» som bakgrunnsmusikk. Se og lytt til låta.