To oppskrifter på løksuppe

I Paris er dette en yndet rett for natteravner. Berømt ble denne retten i restaurantene rundt de gamle markedshallene hvor man sammen med morgenfuglene hilste den nye dagen velkommen.

Variant 1: Soupe à l’oignon

Utstyr

Hvis man ikke har ildfaste suppeboller, kan man bruke vanlige suppetallerkner. Legg loffskivene i tallerkenen, legg tynne skriver av osten oppå og hell den kokende suppen over.

Ingredienser

Til 6 personer.

Tilberedning

Tilberedningstid: omtrent 50 minutter.

  1. Skrell og finhakk løken.
  2. Smelt smøret i en gryte.
  3. Legg i løken og la den surre i omtrent 15 minutter på svak varme – den bør ikke bli brun.
  4. Dryss over melet.
  5. Hell i kraften.
  6. Smak til med salt og pepper.
  7. La suppen småkoke under lokk i omtrent 15 minutter ved middels varme.
  8. Forvarm stekeovnen til 220 grader celsius.
  9. Rist loffskivene.
  10. Legg dem i ildfaste suppeboller og hell suppen over skivene.
  11. Strø osten over.
  12. Sett suppebollene midt i stekeovnen.
  13. Gratiner suppen i omtrent 7 minutter.
  14. Tilsett cognac og portvin etter smak.

Variant 2: Fransk løksuppe

Utstyr

Ingredienser

Tilberedning

Tilberedningstid: omtrent 50 minutter.

  1. Smelt smøret i suppekjelen.
  2. Fres løken i smøret uten at løken brunes.
  3. Spe med væsken.
  4. Krydre.
  5. Kokes i omtrent 30 minutter og smakes til.
  6. Tilsett vinen.
  7. Øs opp suppen i ildfaste suppekopper eller i en ildfast terrin.
  8. Rist loffskivene og legg dem i suppen.
  9. Strø ost over og gratiner i 5 minutter, eller til osten er smeltet.

Suppen serveres med det samme.