Gjør kvisser lærerike og engasjerende

Skal du arrangere en allmennkviss? Gjør kvissen mer interessant og lærerik, enn bare en liste med tilfeldige spørsmål! Legg ved glidende overganger og interessant informasjon mellom hvert spørsmål. Her følger et eksempel på et slikt kvissmanus.

Kvissen ble skrevet for et julebord desember 2022.

 1. I hvilken bydel ligger Kantarellveien?

Kantareller kalles ofte for “skogens gull”. Ikke bare har den et vakkert utseende, smaken er også sterk, karakteristisk og krydderaktig. Den egner seg godt i viltgryter og supper og inngår i det som kalles en av de “fem sikre”, en gruppe sopper i norsk natur som regnes som trygge fordi de vanskelig lar seg forveksle med andre sopper.

 1. Men hva er Norges mest solgte og spiste sopp? (I alle fall om vi skal tro bransjen selv.)

Men vi skal forlate soppriket for denne gang og heller gå over til musikkduoen Röyksopp. For de som ikke kjenner sin musikkhistorie, var det to barndomsvenner fra Tromsø (Svein Berge og Torbjørn Brundtland), som dannet duoen i 1998 og ga ut sin første singel i 1999. I følge Wikipedia er musikksjangeren “synthpop”, og de har også utgitt flere musikkvideoer som har fått mye oppmerksomhet. Röyksopp deltok også i den aller siste sendingen av NRK-programmet Lydverket i 2012, med en urframføring av deres nye låt “Running to the sea”.

 1. Hva het den kjente norske artisten som sang vokal på denne låta? Etternavn er tilstrekkelig.

Röyksopp skriver ikke navnet sitt med en norsk ø, men med o med tødler over. Dette tegnet brukes i mange språk, blant annet på svensk. Vårt naboland avholdt riksdagsvalg tidligere i år, hvor Sveriges første kvinnelige statsminister Magdalena Andersson ble byttet ut med Mod-era-ternas partileder.

 1. Hva heter Sveriges nåværende statsminister? Etternavn er tilstrekkelig.

Fra 1814 til 1905 var kongerikene Sverige og Norge i en union som vi alle husker og savner. I perioden hadde unionen fem konger, en av dem var Karl III Johan. I 1852, åtte år etter hans død, ble Oslos paradegate oppkalt etter kongen og hetende Karl Johans gate. I bunnen av gata finner vi Østbanehallen, Østbanestasjonen, eller bare “Østbanen”. Og hvorfor heter det Østbanen? Fordi det ikke fantes en jernbanetunnel under byen. Tog fra vest måtte derfor ende sin ferd på Vestbanestasjonen – eller Vestbanen, da. I motsetning til Østbanehallen som i dag inneholder restauranter, butikker og turistkontor, er det i dag to museer på Vestbanetomta.

 1. Hvilke to museer ligger her? (Ett poeng per museum.)

Det er ikke bare tog man kan reise med fra Oslo, man kan også reise sjøveien, for eksempel ut til øyene i Oslofjorden, til museene på Bygdøy eller kanskje helt til København eller Kiel. Kapteinen på Kielferja har forhåpentligvis tatt utdanning som dekksoffiser. På skolebenken lærte nok kapteinen om navigasjon og begrepet “nautisk mil”. Det opprinnelige målet for denne er at man tar jordens omkrets over polene, deler på 360 og deretter 60.

 1. Hvor lang er en nautisk mil i meter? Vi kan gi ett poeng hvis man er innafor 100 meter avvik begge veier, og dobbelt poeng for nærmeste innafor.

Og hvis man virkelig går inn på det, ser man at begrepet mil kan ha mange forskjellige betydninger i forskjellige land. En amerikansk mil er 1,6 km, en italiensk mil tusen lengder 5 romerske fot, en sveitsisk mil har vært 4,8 km. I 1978 ble låta “Mil etter mil” av Jahn Teigen sendt som Norges bidrag til Eurovision Song Contest, og kom følgelig på sisteplass. Eurovision dette året ble avholdt i Paris.

 1. Hva heter elva som renner gjennom Paris?

Hvis man går langs denne elva vil man finne Eiffeltårnet, som har en høyde uten antenner på 300 meter. Eiffeltårnet var verdens høyeste byggverk frem til 1930, da det ble overgått av den 319 meter høye Chrysler-bygningen i New York City. Apropos USA: forrige helg var det Thanksgiving, hvor mange amerikanere drar hjem til sine familier for å nyte et storslått måltid, ofte bestående av kalkun, yams og gresskarpai. Dagen etter Thanksgiving kalles for Black Friday, og er blitt kjent som den største handelsdagen i USA, og senere adoptert til andre deler av verden.

 1. Men hvorfor heter det Black Friday, egentlig? Her tenker vi på betydningen det har for det det faktisk er i dag.

Noen andre som gjorde et kupp i år var Egon, Sverre og Benny – bedre kjent som Olsenbanden – da de i årets film klarte å stjele et et svært kjent maleri i Norges nye Munch-museum. Ressigert av Hallvard Bræin, kom Olsenbanden - Siste Skrik ut på kino i september i år.

 1. Hvem spiller årets karakterer i selve Olsenbanden? (Ett poeng per skuespiller, etternavn er tilstrekkelig.)

Man kan hefte seg til å si at et annet ord for “bande” er “liga”, som kanskje er mer brukt i den sportslige verden. Jeg husker aalltid på sportsnyhetene at det ble snakket om “Tippeligaen”, uten at jeg helt forstod hvorfor det het det. Svaret er selvfølgelig fordi det var Norsk Tipping som var hovedsponsor. Nå heter heter det Eliteserien for menn. Jeg forstår ikke så mye om fotball, men følgende spørsmål har jeg fått verifisert av en profesjonell fotball-tv-titter:

 1. Hvilket lag vant Eliteserien 2021?

Vi skal videre til en annen elite, nemlig verdens elite. I følge det kjente forretnings- og finanstidsskiftet Forbes, som gir ut en kåring hvert år på verdens rikeste personer. Kåringen tar utgangspunkt i aksjepriser og kurs fra 11. mars i år. Man kan si hva man vil om hvordan man måler rikinger, det er sikkert ganske mange som har klart å gjemme sin velstand på forskjellige måter, eller har blitt rik på illegitime måter. Men – Forbes er det beste vi har. I år har vi en ny person på topp som “verdens rikeste person”.

 1. Hvem er – i følge Forbes 2022-liste – verdens rikeste person, og hvem slo vedkommende som nå er verdens nest rikeste? (2 poeng.)

En annen form for rikdom er det å være rik på naturressurser, blant annet vannkraft, olje, naturgass og fiskeri eller havbruk. Spesielt olje og gass har betydd mye for landet vårt, og vi kan si at det hele startet med et viktig funn på Ekofisk-feltet. Mens andre internasjonale oljeselskaper nesten ga opp, gjorde Philips Petroleum et siste forsøk – og traff blink.

 1. Hvilken dato har gått inn i historien for når det siste forsøket skjedde?

Serien LYKKELAND på NRK handler om tiden da Stavanger opplever store omveltninger når byen går fra å være et pietistisk samfunn med fiskeri, sjøfart og jordbruk som hovednæringer, til å bli en internasjonal, rik oljeby. Stavanger ble for alvor “oljehovedstaden” da statens oljeselskap Statoil (som nå heter Equinor), ble opprettet av Stortinget i 1972 og hovedkontoret lagt til Stavanger. Det samme ble Oljedirektoratet, som i tillegg til et kontor i Stavanger har et kontor på Norges største Fastlands-øy. Her ser jeg meg nødt til å presisere at Svalbard, Jan Mayen eller Norges biland ikke er en del av Fastlands-Norge.

 1. Hva heter byen – og øya? (2 poeng.)

Ferdig med øyer! Vi skal videre til et land helt uten kystlinje – og det er Tsjekkia! Noen av oss er så glad i “Tre nøtter til Askepott”", at vi ser improforestillingen “Tre nøtter til WHO?!” hver jul på Det Andre Teatret. Andre nøyer seg med Knut Risans norsk-dubbede versjon av filmen fra 1973.

 1. Men hva er innholdet i de tre nøttene?

Og her kommer svarene

 1. Søndre Nordstrand.
 2. Sjampinjong.
 3. Susanne Sundfør.
 4. Ulf Kristersson.
 5. Nobels Fredssenter og Nasjonalmuseet.
 6. 1852 meter.
 7. Seinen.
 8. Da tall går fra rød til sorte i regnskapsbøkene.
 9. Egon spilles av Anders Baasmo, Kjells spilles av Elias Holmen Sørensen og Benny spilles av John Carew.
 10. Bodø/Glimt.
 11. Elon Musk overtok for Jeff Bezos.
 12. Lille julaften 1969.
 13. Harstad og Hinnøya.
 14. I den første nøtten er det jegerutstyr, i den andre er det en ballkjole, og i den tredje og siste nøtta finner vi en brudekjole.