Åsteder i Norge (med GeoGuessr)

Hvis du interesserer deg for norske kriminalsaker, så er dette GeoGuesser-kartet kanskje noe for deg.

Om kartet

Akkurat som en god sannkrimserie, tar jeg deg gjennom flere sesonger med forskjellige åsteder fra norske kriminalsaker. Her snakker vi alt fra store og kjente terrorhendelser, til mindre småkriminalitet. En fellesnevner for alt er at det må være noenlunde kjent gjennom media.

Du vil kunne finne både de faktiske åstedene, antatte åsteder for uoppklarte saker, minnesteder med mer. Hvis du ikke finner ut hva slags sak det gjelder, har du allikevel god anledning til å trykke deg gjennom til du finner ut hvor vi er på vanlig GeoGuessr-vis. For øyeblikket er alle stedene i kongeriket, men kan i fremtiden inneholde kriminalitet i utlandet enten mot nordmenn eller begått av nordmenn.

Om GeoGuessr

GeoGuessr er et internettbasert spill hvor du slippes på et punkt ved hjelp av Google Street View. Du skal finne ut hvor du er på Google Maps, og du får poeng for hvor nærme du havner. Det “vanlige” spillet er å bli sluppet hvor som helst på et forhåndsdefinert område, og da er det opp til deg å finne ledetråder som

 • geografiske store funksjoner som fjell, vann, hav, landtype
 • språk på skilt og plakater, for å utelukke en rekke land det neppe er
 • antatt etnesintet på mennesker for å lande verdensdel
 • informasjon om toppnivådomener, internasjonale telefonnumre, forkortelser på selskapstyper
 • veimerking og veiskilt, som ofte er nasjonalt bestemt
 • veinummer, som ofte kan plassere deg et bestemt sted i et land
 • skilt som rett og slett sier hvor du er

Brukere kan også lage egne kart. Da kan man enten definere et område, eller velge punkter. Det er sistnevnte som er brukt i disse kartene som beskrives på denne siden.

En gratisbruker kan bare spille ett spill per dag (5 runder), men har du premium kan du spille ubegrenset. Det koster 23,88 USD for ett år.

Gå til GeoGuessr .

Slik spiller du “Crime Scenes in Norway”

Start på sesong 1 og jobb deg oppover. Jeg anbefaler maksimalt 5 minutter per runde med alt tillatt. Hvis du er en ihuga sannkrimentusiast (true crime), kan du slå av “moving”.

Denne siden inneholder en oversikt over alle stedene med fasit. Trykk på et bilde for å lese fasiten. Formålet med dette er at du skal lære deg i etterkant hvilken kriminalsak det gjelder, og kunne lære mer om det gjennom dokumentarer og Wikipedia-artikler.

Sesong 1

 • Start spillet på GeoGuessr

  Hvis du vil starte å spille, gå til GeoGuessr .

Sesong 2

 • Start spillet på GeoGuessr

  Hvis du vil starte å spille, gå til GeoGuessr .

 • Birgitte-saken

  Saken: Uoppklart drapssak fra 1995 på Kopervik, Karmøy. 17 år gamle Birgitte Tengs ble voldtatt og drept i et buskas noen få hundre meter fra hennes hjem.

  Stedet: Selv om Birgitte ble funnet i Gamle Sundsvegen, er Sundvegen det nærmeste stedet vi kan komme med Street View. Vi ser Gamle Sundsvegen som en grusvei.

  Lær mer:

 • Andre verdenskrig: deponerte norske jøder

  Saken: I forbindelse med andre verdenskrig er det laget et minnesmerke for å markere at den 26. november 1942 ble 529 jøder ført om bord i skipet Donau og deponert til Auschwitz-Birkenau. Den 25. februar 1943 ble ytterligere 158 jøder sendt fra Filipstadkaia med skipet Gotenland. Andre transporter brakte det totale antall deporterte jøder opp i 773. Av disse overlevde 35. Til sammen ble 230 familier utslettet.

  Stedet: Minnesmerket er satt opp ved Akershusstranda .

  Lær mer:

Tilbakemeldinger, spørsmål, forslag

Jeg er åpen for alle tilbakemeldinger rundt kartene mine. Det er bare å sende meg en epost til crimescenes@pdog.no .