Forstå forskjellen på ulike betalingskort

I denne artikkelen diskuterer jeg ulike konsepter rundt betalingskort, for å oppklare noen vanlige misforståelser og sette begreper vi slenger rundt oss i system.

Hva er betalingskort?

Et betalingskort er plastkortene, eller digitale representasjoner av disse, man får utstedt av en bank. Det finnes følgende kategorier betalingskort:

Kortnettverk

Kortnettverket er “merket” på kortet, og sørger for enten nasjonale, regionale eller internasjonale standarder for hvordan kortet skal aksepteres og brukes i alle verdens forskjellige betalingspunkter (minibanker, kortterminaler, nettbutikker).

De største internasjonale nettverkene heter:

Deretter finnes det flere regionale, for eksempel:

I Norge har vi vår helt egen BankAxept, mer om det lengre ned.

Betalingskort i Norge

I norske banker får man tak i følgene kort:

Noen energistasjoner tilbyr også kredittkort, som i noen tilfeller er fullverdige VISA- eller MasterCard-kort, og i andre tilfeller er bare et kort som kan brukes på energistasjonen. I sistnevnte er det kjeden selv som samler inn data fra sine betalingsterminaler og sammenstiller det på en faktura.

En vanlig “misforståelse” er at man tror at MasterCard alltid er kredittkort, mens VISA er et debitkort. Det stemmer ikke, som vi kan se over.

Banker utsteder kort

Man får ikke tilgang på kort direkte fra kortnettverket (med unntak av American Express, som er sin egen bank). Kort må man få av en bank som utsteder det. Det kan enten være en “dagligbank” hvor man får en rekke normale banktjenester, mens andre banker bare utsteder kredittkort.

BankAxept er en standard for norske debitkort

Hvis du ser på ditt debitkort, vil det høyst sannsynlig stå at det er både et BankAxept-kort og et VISA Credit- eller MasterCard Credit-kort. Det er nemlig slik at ett kort kan ha flere kortstandarder. I butikken betalingsterminalen velge hvilket “kort” den skal belaste, og i de fleste norske butikker vil BankAxept være foretrukket, fordi gebyrene for å betale med dette er langt lavere enn VISA eller MasterCard.

Noen betalingsterminaler er satt opp til å utelukkende akseptere BankAxept, som for eksempel Norsk Tippings betalingsterminaler. Dette er en enkel “løsning” for å unngå spill på kreditt.

Betaling på internett

Du har kanskje ikke lagt merke til det, men man bruker ikke BankAxept-kortet sitt for å betale på internett, da bruker man de internasjonale kortnettverkene (VISA, MasterCard, osv).

BankAxept har hatt forsøk på betaling på internett tidligere som har blitt avsluttet, men i november 2023 annonserte selskapet at BankAxept skal inn i dagligvarekjedenes egne apper (Æ, Coopay) med produktet “eBetaling”.

Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay, Samsung Pay og liknende

“Mobilbetalingstjenestene” er en digital representasjon av et betalingskort, og er ofte knyttet opp mot det fysiske plastkortet man har. Legg merke til at disse tjenestene ikke støtter BankAxept, og at du derfor betaler med VISA Debit eller MasterCard Debit, hvis du bruker disse tjenestene.

Vipps

Når du bruker Vipps-appen til å sende penger til privatpersoner, kan du velge å sende det med et betalingskort i appen eller direkte fra en konto. Når du betaler bedrifter, blir du tvunget til å bruke et betalingskort til dette.

Lærte du noe, eller var noe uklart?

Hvis du har hatt glede av innholdet i denne artikkelen, eller hvis du har noen tilbakemeldinger, forslag eller feilmeldinger, setter jeg stor pris på å komme i kontakt med deg!

Kontakt meg om denne siden Les mer om tilbakemeldinger om pdog.no