Norske progressive avløserord

Hvis du også er en forkjemper for å bruke gode norske ord og uttrykk i stedet for låneord fra engelsk og andre språk, kjenner du kanskje til Språkrådets liste over avløserord. Du har kanskje også funnet et ord selv som ikke står på listen, men som du mener fortjener en plass? Kanskje du har sendt inn forslaget, og blitt møtt med stillhet eller et avvisende svar? Fortvil ikke - her samler vi progressive norske avløserord og jobber sammen for at Språkrådet skal ta de med på listen.

Språkrådets På godt norsk - avløserord (språkrådet.no) .

Importord Avløserord Kommentar
booty trap siklefelle
car port bilbås
åpen garasje
Brukes på den norske Wikipedia-siden hvis man søker på "carport".
coaster
drink coaster
drikkebrikke
flaskebrikke
Brukes på den norske Wikipedia-siden hvis man velger norsk språk for "drink coaster".
dockingstasjon (innen forbrukerelektronikk) krybbe På Coop Obs! med "Shop Express" selvbetjeningskasseløsning brukes "krybbe" som ord på der man legger skannerenheten etter at man har handlet og sjekket ut i kassen.
green screen (innen film- og fjernsynsproduksjon) fargenøkling
farvenøkling
Populært brukt av Apple i omtale av deres videoredigeringsprogram Final Cut Pro X.
lucid dreaming klardrømming
bevisst drømming
Basert på den norske Wikipedia-siden hvis man søker på "lucid dream".
multiplayer (innen videospill) flerspiller Inspirert av Språkrådets eget forslag for "multiple choice" (flervalgsoppgave) eller "multitasking" (fleroppgavekjøring)
onboarding (av ansatte, nye tjenester) introduksjonsprogram Språkrådets eget forslag, men ikke implementert i listen over avløserord.
USA (kortform for United States of America) De forente stater
Sambandsstatene
AFS (kortform for Amerikas forente stater)
De forente etater
Brukes blant annet på skiltet utenfor landets ambassade i Oslo. Både De forente stater og Sambandsstatene er offisielle navn på norsk. AFS er den eneste forkortelsen som forklarer at det er de amerikanske, og ingen andre forente stater vi snakker om. Det ligger også nærmest til "USA". De forente etater er etter fransk: "Etats-Unis".