Fordeler og ulemper med bruk av utenlandsk Apple-ID

Hvis du er noenlunde inne i Apples økosystem, vet du kanskje at noen apper og tjenster bare er tilgjengelig med Apple-ID-konto knyttet til spesifikke land. Du har kanskje vært fristet til å enten skape en ny Apple-ID-konto, eller bytte din eksisterende Apple-ID-konto til et annet land, for å nyte godt av fordelene det kan medføre. Denne artikkelen tar for seg en del grunnleggende kunnskap om Apple-ID-kontoer, fordeler du kan oppnå og hva du må tenke på før du bytter.

For ordens skyld kan jeg nevne at denne artikkelen er skrevet med utgangspunkt i en person som bor i Norge, som har en Apple-ID registrert i Norge, men som ønsker å kunne bruke innhold på en Apple-ID fra Sambandsstatene (USA).

Grunnleggende kunnskap om Apple-ID

Slik fungerer flere Apple-ID-kontoer

De fleste av oss har bare en Apple-ID-konto registrert i det landet du oppholder deg i, og lever fint med det. Men hvis artikkelens tema interesserer deg, vil du fort se at du må bruke flere Apple-ID-kontoer samtidig.

Apple-ID kan brukes til å logge inn på flere forskjellige Apple-tjenester på nett og på dine enheter. Hver tjeneste har derfor i utgangspunktet separate innloggede økter med potensielt forskjellige Apple-ID-kontoer. Mange referer til “Apple-ID-en du er logget inn med”, men skal du begi deg ut på denne stien er det viktig å holde tunga rett i munnen på hva det faktisk betyr.

Eksempel: Hvis du har lastet ned Apple Store-appen på iPhone, kan du fint være logget på her med en helt annen konto enn du er “logget på iPhone” med.

Med “logget på iPhone” mener de aller fleste at de er logget inn på iCloud og Medier og kjøp. For å sjekke dette, gå til Innstillinger og trykk på navnet ditt øverst. På neste side står navnet ditt etterfulgt av en e-postadresse. Dette er brukernavnet til kontoen du er logget på iCloud med. Lengre ned står det “Medier og kjøp”. Hvis det står en annen e-postadresse her, er du logget på en annen konto enn den du er logget inn med iCloud på.

Hvilke tjenester er knyttet til hvilken type innlogging?

Trykker du på “Medier og kjøp” og deretter “Logg av”, vil du se at du kan fint logge av App Store, Apple Books, Apple Music og Apple Podcasts, uten at det påvirker iCloud-kontoen din. Dette gjelder også kjøp i iTunes Store.

iCloud-kontoen tar hånd om mange veldig viktige funksjoner på din iPhone, som tofaktorautentisering, Hvor er?, Familiedeling, iCloud-sikkerhetskopier, Mail i Cloud, passord og nøkkelring, synkronisering av Bilder, iCloud Drive, notater, Meldinger, Helsedata, Kontakter, Kalender, Påminnelser, Safari, Apple News, Hjem, Apple Fitness+, Lommebok, Game Center, Siri, Bøker og alle tredjepartsapper som bruker iCloud. I tillegg bruker Logg inn med Apple også din iCloud-konto.

Det er også verdt å nevne at det finnes en del nedlastbare apper fra Apple som gjerne automatisk blir logget inn på din iCloud-konto, men som du fritt kan logge ut av og logge inn med en hvilken som helst Apple-ID-konto, uavhengig av både iCloud og “Medier og kjøp”. Eksempler inkluderer Apple Support, Apple Store og Apple Developer.

Hvis du vil operere med en utenlandsk Apple-ID fra Norge, vil du måtte ta et aktivt standpunkt til hvilken konto som skal være hovedkontoen din, og hvilket land/region denne skal tilhøre.

Lagret innhold på en Apple-ID

Som du kanskje vet er en del innhold knyttet til din Apple-ID. Det er viktig å forstå at det kan være vanskelig å flytte over data fra en konto til en annen, og det ikke er noen innebygde funksjoner for dette, det må gjøres manuelt.

Siden du løper noen risikoer som jeg beskriver over er det også ekstra viktig at du har gode sikkerhetskopier av all din data.

Om fordeler og ulemper

Om utvalg og kurert innhold i “Medier og kjøp”

Jeg bestemte meg for å skaffe meg en amerikansk Apple-ID-konto for å få tilgang på en app som ikke var tilgjengelig i norsk App Store. Utvikleren av den nå nedlagte appen hadde rett og slett ikke gjort den tilgjengelig for Norge, noe de har mulighet til gjennom publiseringsverktøyet for apper (App Store Connect).

Noen apputviklere velger å la apper som bare er aktuelt i brukere i enkelte land, bare være tilgjengelig for det landet. Et eksempel kan være strømselskapets app, ingen brukere utenfor landet som strømselskapet tilbyr sitt produkt i vil være interessert i denne appen.

Andre har kanskje produkter og tjenester som bare er tilgjengelig eller lovlig i visse land. Noen velger kanskje å begrense det på grunn av uvanlig og suspekt høy aktivitet fra noen land.

Jeg kjenner ikke til noe, men det kan tenkes at noen produkter av lisenshensyn ikke er tilgjengelig i Bøker, Podcaster, Apple Music og iTunes Store.

Alle nevnte apper/tjenester tilbyr også kurert innhold, som også er skrevet på aktuelt språk og kurert for det aktuelle landet/regionen.

Tjenester som ikke er tilgjengelig i Norge

Spesielt for Sambandsstatene (USA), er tjenestene Apple News+, Apple Fitness+, Apple One Premiere og iTunes TV-shows ikke tilgjengelig i Norge, men gjennom en amerikansk Apple-ID. Tjenestene fungerer fint, men du må kanskje sette land-/region-innstillingen på din enhet til “USA”, for at f.eks. Apple News-appen i det hele tatt skal dukke opp.

Nedlastbart Apple Music-musikkbibliotek

Hvis du abonnerer på Apple Music og du ønsker å ha musikken din nedlastet på enheten din, bør du være forsiktig med å bruke en utenlandsk Apple-ID slik det er beskrevet i denne artikkelen.

Når du logger ut av “Medier og kjøp”, vil enheten slette all nedlastet musikk. Du kan fremdeles laste det ned igjen når du er innlogget på kontoen hvor du har ditt abonnement, men det finnes ingen måte å gjøre dette med ett klikk på iOS/iPadOS.

Om forbrukerrettigheter

Hvis du kjøper innhold via en utenlandsk Apple-ID, er du også bundet av det landets forbrukerrettigheter. Jeg har ikke oversikt over disse selv, men man har mulighet til å reklamere eller angre kjøp som er gjort via “Medier og kjøp” hvis man går til reportaproblem.apple.com . På de kjøpene jeg har angret eller reklamert på, har jeg alltid fått penger tilbake etter en viss tid.

Oppdateringer av apper i App Store

Når du laster ned en app gjennom App Store, vil den Apple-ID-kontoen du lastet den ned med være knyttet til nedlastningen. Hvis du forsøker å oppdatere appen gjennom App Store og du er logget inn på en annen konto, vil du bli bedt om å skrive inn passordet på kontoen som lastet den ned opprinnelig. Det er ingen måte å unngå dette på enn å slette appen og laste den ned på nytt, med riktig konto, eller la den være for alltid utdatert.

Apple TV+ via nettleser

Apple tilbyr at man kan logge inn på tv.apple.com for å se på Apple TV+-innhold, men det er lagt inn en begrensning på at man må ha et aktivt betalingskort eller PayPal-konto knyttet til sin Apple-ID før man får lov å logge inn.

Apple TV-appen klarer ikke å gi riktig informasjon om strømmetjenester

En viktig funksjon i Apple TV-appen er dens mulighet til å identifisere hvilke serier du følger med på integrerte strømmetjenester, og tilby å starte episoder direkte fra appen.

Dette fungerer derimot dårlig siden Apple TV-appen ikke tar hensyn til de faktiske appene du har, men viser deg appen hvor serien er tilgjengelig i det landet eller regionen du har din Apple-ID.

For eksempel: Modern Family som kan strømmes på Disney+ i Norge, kan strømmes på Hulu i AFS. Det betyr at Apple TV-appen vil foreslå Hulu som app for å se neste episode, selv om du ikke har installert appen, har en Hulu-konto, og du alltid har sett på serien i Disney+-appen.

Bonusinnhold

Det kan komme noen sære og morsomme konsekvenser av å ha en amerikansk Apple-ID.

I 2022 fikk jeg en e-post fra administratoren av et amerikansk gruppesøksmål. Saken med tittel “Williams v. Apple Inc.” og saksnummer 19-cv-04700-LB ved “United States District Court for the Northern District of California” gikk ut på at Apple i en periode i 2015 og 2016 hadde lagret iCloud-data på tredjepartstjenere.

Saken endte med et oppgjør på 14 800 000 USD, som ble fordelt på iCloud-brukere ved hjelp av butikkreditt, bankoverføring eller sjekk. Til slutt fikk jeg utdelt en sjekk på 0,16 USD, men det var gøy å være med i en ekte amerikansk “class action” …

Les om gruppesøksmålet på storageclassactionsettlement.com .

Betalingsmåter og betaling for innhold (Sambandsstatene)

På en Apple-ID kan man legge til en eller flere betalingsmåter. Dette bruker Apple for å trekke penger for kjøp og abonnement, for alt fra sanger, filmer, fjernsynsserier, bøker og Apples egne abonnement.

Apple lar deg legge til flere betalingsmåter på din Apple-ID-konto:

  1. Apple-gavekort (i amerikanske dollar)
  2. amerikanske betalingskort
  3. amerikanske PayPal-kontoer
1: Apple-gavekort

Skal du som nordmann ha en amerikansk Apple-ID-konto, anbefaler jeg på det sterkeste at du bare oppretter en hvor du legger inn Apple-gavekort. Gavekort selges flere steder, men husk at gavekortet er knyttet til et land eller region. Det nytter derfor ikke å kjøpe gavekort hos Apple på norske markedsplasser, de gjelder kun for Norge. Sjekk alltid hvilken valuta gavekortet gjelder, hvis du blir usikker.

På nett selges Apple-gavekort på apple.com , og på andre nettbutikker. Jeg bytter på å kjøpe på Apples nettsider og amazon.com , fordi amazon.com av og til har kampanjer hvor jeg får rabatt på disse gavekortene, eller fordi jeg av og til veksler inn premier eller belønninger i gavekort på amazon.com. Det tar som regel bare 10 minutter fra jeg gjør kjøpet til jeg får gavekortet. Du er avhengig av prisen for valutaen du kjøper, samt gebyrer.

Noen nettbutikker kan selge gavekort til et beløp høyere enn pålydende verdi. Det er ikke verdt det. Vær også forsiktig med kjøp av gavekort på private salg, som eBay eller craigslist.

2: Bruk amerikanske betalingskort

Det er ikke lett for en nordmann å få tak i et ordinært amerikansk betalingskort, men det er mulig å finne forhåndsbetale (“pre-paid”) kort. Jeg har personlig sett dette på “apotek” som CVS, og det finnes muligheter for å kjøpe kort på internett med kryptovaluta.

I mange år holdt jeg på min gavekortstrategi, men for litt siden la jeg til et amerikansk betalingskort som nevnt over. Det var en stor tabbe. Med en gang saldoen på det kortet ble spist opp, begynner systemet å klage på at betalingsmetoden må “oppdateres”, det vil si at du må legge til et kort som det er penger på. Nå er min eneste mulighet til å holde dette i sjakk å alltid ha nok gavekort-saldo til en hver tid til at alle mine abonnementer holdes oppdatert, uten at det trekker fra betalingskortet. Hvis betalingskortet mister dekning, må du i realiteten skaffe et nytt.

Hvis du kjenner en person som har et slikt kort, er det fristende å spørre vedkommende om de vil la sitt kort ligge inne. Husk at det kortet da er ansvarlig for alle kjøp, noe som kan bli kostbart.

3: Bruk amerikanske PayPal-kontoer

Jeg har ikke funnet noen måte å gjøre dette på som en nordmann bosatt i Norge, og mine personlige erfaringer med blokkerte kontoer på PayPal, sier meg at dette er noe man bør unngå.

Hvis du bruker Mail i iCloud og iCloud-lagringsplass

Hvis du som meg har valgt å bruke Mail i Cloud, som igjen tar opp av din iCloud-lagringsplass, og du har (som de aller fleste) betalt for mer lagringsplass gjennom et iCloud-lagringsabonnement eller Apple One-abonnement, skjønner du kanskje at du vil få problemer hvis lagringsabonnementet ditt nedgraderes.

Nedgradering kan skje hvis du ikke har nok penger til å betale for abonnementet, noe som lett kan skje hvis du har glemt å fylle på med et nytt gavekort. Merk at det riktignok ikke skjer med en gang abonnementet ditt “løper ut”. Apple tilbyr sine kunder en amnestiperiode (“grace period”) hvor du kan fortsette å bruke abonnementet ditt, men hvor lang denne perioden er, vil ikke Apple dokumentere eller si til noen.

Etter at amnestiperioden er over, vil ikke noe slettes, men når det gjelder Mail i iCloud vil du heller ikke kunne motta nye e-postmeldinger. Du får ikke noe varsel om at dette skjer (annet enn at e-postprogrammet ditt vil si ifra om problemet når du er innom), og meldingene som blir forsøkt sendt til din konto vil aldri komme frem, ei heller om du løser problemet etter kort tid.

Obs: husk at du ikke kan sende gavekortet på epost til den e-postkontoen som nå er deaktivert for innkommende e-post. Det er lett å bare sende til sin standardadresse, en feil jeg har gjort flere ganger.

Tenk litt over hva som skjer hvis du ikke får inn nye e-poster en periode, før du vurderer utenlandsk Apple-ID.

Fremgangsmåte for å bruke en utenlandsk Apple-ID

Du bør ikke endre land/region på din eksisterende Apple-ID, med mindre du faktisk flytter. Du bør heller skape en ekstra.

Hvis du allikevel ønsker å bytte, må du følge artikkelen Hvis du er klar til å gå videre, les artikkelen Endre land eller region for Apple-ID-en (support.apple.com) . Husk at Apple ofte mener det de skriver helt bokstavelig, så det er best å følge artikkelen til punkt og prikke.

Hvis du skal registrere en Apple-ID i utlandet, vil du bli spurt om om en lokal adresse. For å omgå dette har jeg funnet en tilfeldig adresse på internett (for eksempel et hotell). Da får du en gyldig kombinasjon av gate-/veinavn, postnummer, poststed og stat.

I Sambandsstatene (USA) har hver stat og område ulike skatteregler, og priser på produkter du kjøper vil være oppgitt uten skatt. Jeg har valgt en adresse i Florida, hvor jeg på et kjøp med veiledende pris 19,95 USD, måtte betale 1,79 USD i skatt i tillegg. Vær obs på dette hvis du prøver å gjøre kjøp du i utgangspunktet har råd til på kontoen din, men som du ikke får gjennomført med en feilmelding om manglende dekning.

Lærte du noe om Apple-ID, eller har du andre tips?

Hvis du har hatt glede av innholdet i denne artikkelen, eller hvis du har noen tilbakemeldinger, forslag eller feilmeldinger, setter jeg stor pris på å komme i kontakt med deg!

Kontakt meg om denne siden Les mer om tilbakemeldinger om pdog.no